Φωτογράφηση δημόσιου χώρου
Με λίγα δικά μου λόγια……
Στην περίπτωση βιντεοσκόπησης ή φωτογράφησης δημόσιου χώρου, αυτός που βιντεοσκοπεί ή που φωτογραφεί πρέπει να σε ενημερώσει, να δώσεις τη συγκατάθεσή σου, να έχεις πρόσβαση σε αυτά που τραβάει και να απαιτήσεις τη διαγραφή τους.
Στο νόμο αναφέρεται ρητά ότι δεν είναι παράνομο να τραβάς φωτογραφίες για προσωπική χρήση, σε δημόσιους χώρους.
Δεν αποτελεί όμως δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων το γεγονός ότι κυκλοφορείς σε δημόσιο χώρο, ούτε σημαίνει αυτομάτως ότι συγκατατίθεσαι να σε τραβάει φωτογραφίες ο καθένας μόνο και μόνο επειδή είσαι κάπου με πολύ κόσμο.
Υπάρχει σχετική νομοθεσία για τους ιστότοπους ορίζει ότι οι διατάξεις περί επεξεργασίας -περιλαμβάνεται και η συλλογή- δεδομένων δεν εφαρμόζονται όταν αυτή πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο για άσκηση αποκλειστικά προσωπικών δραστηριοτήτων.
Πάντως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “βγάζω φωτογραφίες” και στο “βγάζω εσένα φωτογραφίες” = σε παρακολουθώ.
Σε ομάδες πχ όπως των πεζοπόρων , αναφέρουμε στο ‘’καταστατικό μας’’ οι φωτογράφοι να λαμβάνουν πλάνα από μακριά με έμφαση στο τοπίο και όχι στα πρόσωπα (ειδικά στα παιδιά που αν θέλουν να τα δημοσιοποιήσουν καλόν είναι αν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν editing θαμπώνοντας το πρόσωπο) και σε ‘’στημένες’’ αναμνηστικές φωτογραφίες ,ότι όποιος δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε δημόσια πλάνα, να γίνεται σχολιασμός επ’ αυτών, να γίνεται Editing αυτών, να το δηλώσει στον administrator να διαγράφει άμεσα τέτοιες φωτογραφίες .
Άρα το μόνο που μπορείς να κάνεις , αφού εστιάζεται η κάμερα προσωπικά σε σένα είναι να ζητήσεις την διαγραφή του εν λόγω πλάνου στα άλλα θα μπλέξεις και δεν πρόκειται, στην Ελλάδα, να βγάλεις άκρη, εκτός αν ήσουν διάσημο πρόσωπο , έκανες αγωγή……
Στον καπιταλισμό το ”νόμιμον” είναι και ”ηθικόν” το έχομε δει σε πλείστες των περιπτώσεων. Στο αληθινό και ουσιαστικό δίκαιο όμως αυτό που είναι ”ηθικόν” είναι και ”νόμιμον”.
Δημοσιεύτηκε επίσης στο χρονολόγιο μας του fb εδώ:
Εδώ η πηγή:
Comments
Comments are closed.