Αλλεργικό Σοκ (Σεμινάριο πεζοπόρων)!
Σημειώσεις μελών μας
- Το (26-03-2019) 2ωρο σεμινάριο με θέμα τις πρώτες βοήθειες αφορούσε αποκλειστικά το Αλλεργικό Σοκ – αναφυλακτική αντίδραση, από τσίμπημα μέλισσας, οχιάς, σκορπιού… δαγκώματα από θηλαστικά (Σκύλο, γάτα, νυχτερίδα…) από θαλάσσιους οργανισμούς (Μέδουσα, δράκαινα, αχινό..)
- Μάθαμε για το τι χρειάζεται να ξέρουμε , πως να το αντιμετωπίσουμε , τι απαραίτητο εξοπλισμό να έχουμε στο φαρμακείο μας, τι πρέπει να ξέρει ο ‘’Αρχηγός’’ της Ομάδας για άτομα που είναι αλλεργικά αλλά κυρίως πως να κάνουμε ένεση ενδομυϊκά ή υποδόρια!
Σημειώσεις σεμιναρίου ‘’Αλλεργικό Σοκ’’
Θα περιγράψω σ’ αυτό το δυναμικό άρθρο (δυναμικό με την έννοια πως θα εμπλουτίζεται ή θα αφαιρείται κάθε τι δυσνόητο και μη ευκόλως κατανοητό!!)
- Οι πρώτες βοήθειες αποσκοπούν στην αποφυγή θανάτου ή της καθυστέρησης για να προλάβουμε τη μεταφορά στο νοσοκομείο
- Πρώτα να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας (αντί να βοηθήσουμε καθόμαστε και κλαίμε…!!)
- Τοποθέτηση του θύματος έτσι ώστε το μέρος που τσιμπήθηκε να είναι χαμηλότερα απ’ την καρδιά
- Να μη καταναλώνει ενέργεια (όσο το δυνατό λιγότερες κινήσεις)
- Του μιλάμε συνεχώς ώστε να έχει επαφή μαζί μας και να παραμένει ήρεμος
- Παγώνουμε το σημείο με τις πλαστικές παγοκύστες (εκτός αν πρόκειται για δάγκωμα φιδιού που τότε απαγορεύεται το πάγωμα) και το επιδένουμε με επίδεσμο ελαφρά όμως και όχι σφιχτά. Σε τσίμπιμα οχιάς δεν δίνουμε καφέ, αλκοόλ και δεν δένουμε ή πολύ ελαφρά δένουμε επίδεσμο. Στο κεφάλι δεν βάζουμε ποτέ κρύο επίθεμα …για να μη δημιουργηθούν θρόμβοι. Στο πρόσωπο ναι
- Του δίνουμε αρκετό νερό
- Να ξέρουμε το ιστορικό του (αν ήταν αλλεργικός να κουβαλάει σε ευκόλως προσβάσιμο σημείο στο σακίδιο του ή να κρέμεται από το λαιμό του η ειδική πινακίδα με το είδος αλλεργίας, καριακού νοσήματος, επιληψίας…. τα φάρμακα ή ενέσιμο που έχει μαζί του, όνομα και τηλέφωνο του γιατρού του)
- Να πλένουμε το σημείο με οξυζενέ (Να αλλάζουμε συχνά το οξυζενέ του φαρμακείου μας γιατί χαλάει εύκολα κι αν δεν αφρίζει είναι άχρηστο!)
- Σε άνοιγμα μύτης το κεφάλι ΠΑΝΤΑ προς τα κάτω
- Η Ένεση ενδομυϊκά γίνεται καθέτως ενώ υποδόρια υπό γωνία 45 μοιρών. Για υποδόρια πάντα βελόνη της μικρότερης διατομής
- Ένεση μάθαμε να κάνουμε για περίπτωση ατόμου που έχει μαζί του αυτόματη συσκευή με ενέσιμη αδρεναλίνη και εκείνη τη στιγμή είναι ανίκανο να την εκτελέσει μόνο του. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ Η ΒΕΛΟΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΒΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ
- Η ένεση αδρεναλίνης γίνεται μόνο από το γιατρό σε νοσοκομείο και είναι επικίνδυνο να γίνει από εμάς….εκτός αν βρούμε ‘’Εισπνεόμενη Αδρεναλίνη’’
- Αυτοί που είναι αλλεργικοί στη μέλισσα έχουν συνταγογραφημένη συσκευή με αδρεναλίνη
- Στο φαρμακείο μας να έχουμε (αφού ζητήσουμε να συνταγογραφηθεί) : Εισπνεόμενο Αντισταμινικό ή Χαπάκι Αντισταμινικό (Zirtek , Oxozal….). Κρέμα Αντισταμινική ( δραστική ουσία της FENISTIL)
Τα παρακάτω LINKS δίνουν τις σημειώσεις που μου δόθηκαν στο 26-03-19 σεμινάριο μας.
Ευχαριστούμε την Γ. Σκοκάκη για την ψηφιοποίηση τους.
Τα της Αδρεναλίνης είναι …ακαταλαβίστικα αλλά και δεν μας ενδιαφέρουν… παρά εγκυκλοπαιδικά! Γι’ αυτό την ένεση αδρεναλίνης την κάνουν μόνο όσοι έχουν πρόβλημα αλλεργικού σοκ και την φέρουν μαζί τους, συνταγογραφημένη από γιατρό, και έχουν το ιστορικό (τηλέφωνο και όνομα γιατρού) σε σημείο του σακιδίου ή σε καρτέλα στο λαιμό που είναι εμφανές ή τουλάχιστον να το γνωρίζει ο ”αρχηγός” της ομάδας. Όσοι έχουν προβλήματα με φάρμακα (καρδιολογικά, πνευμονολογικά, επιληψίας… να τον ενημερώσουν!
Όμως οι σημειώσεις για Τσιμπήματα-Δαγκώματα αξίζει να μελετηθούν απ’ όλους!
Δαγκώματα – Τσιμπήματα
https://app.box.com/s/m9efw9ddc9n5d1seh8zvyv09mm2ruspg
Αδρεναλίνη
https://app.box.com/s/7krie758n5va84ud1st5hz92lb924mn3
ΣΗΜΕΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Comments
Comments are closed.